Sinds de overname van Oculus door Meta (voorheen Facebook) is de ontwikkeling van virtual reality in een stroomversnelling beland. Hierdoor wordt er in een hoog tempo allerlei toepassingen ontwikkeld waar je een VR bril voor kunt gebruiken én dat deze beschikbaar wordt voor een groter publiek. Maar waar zou je VR allemaal voor kunnen gebruiken in jouw bedrijf? Level Up Events biedt meerdere toepassingen van VR voor jouw bedrijf. Hieronder zie je een top 8 overzicht waarbij wij jou kunnen helpen.
VR Gamen
VR gamen is denk ik wat bij de meeste mensen als eerste naar boven komt als je ze vraagt, wat kun je doen met een VR bril? En dat is helemaal geen gekke gedachte, de gaming wereld is ondertussen een miljarden industrie en blijft elk jaar groeien, zo ook op VR gebied. Zo is de voorspelling dat de VR markt tot wel 87 miljard zal zijn gestegen richting 20301.
Gamen is inderdaad een populaire toepassing en daarom bieden wij dat ook aan als een van onze activiteiten. Single player games, multiplayer games tot zelfs VR escape rooms. Deze activiteiten zijn super origineel om te doen tijdens een bedrijfsuitje of personeelsfeest.
Virtueel reizen of VR toerisme
Omdat je met VR 360 graden om je heen kunt kijken, geeft het ook een heel andere dimensie aan beelden zien over de hele wereld. Je kunt nu ergens virtueel heen vliegen en door bepaalde plekken lopen en het beleven alsof je er écht bent, zonder dat je de wereld over hoeft te vliegen.
Zo kun je virtueel reizen met Google Earth of de applicatie Wander en de 7 wereldwonderen bekijken in één avond en daar allerlei informatie over krijgen. Maar niet alleen de aarde ontdekken, je kunt ook door het universum vliegen en verschillende planeten bezoeken of het International Space Station en daar een rondleiding krijgen.
VR in het onderwijs en virtuele trainingen
VR toepassingen hebben een enorme impact op de manier van les geven in het onderwijs. Je kunt op allerlei manieren bepaalde onderwerpen overbrengen door middel van VR. Voor kunst en cultuur kun je het Anne Frank museum bezoeken zonder naar Amsterdam te gaan, je kunt met biologie een (virtueel) lichaam ontleden om beter uit te leggen hoe de anatomie van een mensen lichaam in elkaar zit of je kunt een 360 graden canvas creëren in de klas waarbij je allerlei elementen in 3D kunt toevoegen met Tilt Brush.
Voor bovenstaande activiteiten zijn wij al 3 jaar op rij ingehuurd door de expressieklas van het Northgo college uit Noordwijk. Hier kunnen kinderen als voorproefje voor hun eerste jaar alvast kennis maken met elkaar en hebben zij de mogelijkheid om hun creatieve kant te ontdekken.
360 graden foto’s en video’s
Ook de wereld van foto-en videografie heeft een ontwikkeling gemaakt. Zo kon je al eerder 360 graden foto’s en video’s maken maar niet op een levensechte manier weer afspelen. Dit gaat vaak scrollend op je computer en zo kon je 360 graden rondkijken. Maar door een VR bril te gebruiken kun je de beelden perfect weergeven en een super effect creëren, het voelt dan echt alsof je op het moment zelf bent.
Dat geldt ook voor 360 graden beelden en worden daardoor ook meerdere manieren gebruikt. Denk aan trainingen, cursussen maar ook bij producten en ideeën voor marketingdoeleinden. Denk bijvoorbeeld aan het inrichten van je huis, door bepaalde elementen alvast te implementeren in je woonkamer. Zo zie je gelijk of het past en of het leuk staat in je huis. Onder andere Ikea begon hier al snel mee:
Maar architectenbureaus gebruiken het om de mensen die een huis laten bouwen, alvast een bepaald gevoel te laten geven bij hun huis.
Toepassing
Zo hebben wij ook tal van bedrijven en instanties geholpen met hun gemaakte 360 graden beelden. Zo leveren wij de hardware op locatie en helpen we bij de installatie van beelden. Wij gaan zelfs zo ver dat we ook op locatie aanwezig kunnen zijn om het evenement in goede banen te leiden. We zorgen dat alles op tijd klaarligt en via bepaalde software synchroon afgespeeld wordt, zodat iedereen tegelijk dezelfde ervaring beleefd.
Zo waren we aanwezig tijdens een groot event in Rotterdam waar stichting Lezen en Schrijven een week lang allerlei workshops hield wat met dit onderwerp te maken heeft. Zo had Imaginal ons gevraagd 30 VR brillen te leveren en synchroon af te laten spelen tijdens hun workshop over laaggeletterdheid. Of tijdens het evenement van Caru Containers, die in hun beleid mooie duurzaamheidsprojecten en goede doelen steunen. Waaronder een project in Afrika waarbij ze financieel ondersteunen om het tellen en veiligstellen van deze roofvogels te verbeteren. Als dank voor hun ondersteuning kwam de ranger van het project zelf vertellen wat ze allemaal gedaan hebben en daarbij waren 360 graden beelden van de verschillende nesten meegenomen. Mooi dat wij als Level Up Events daar aan mochten mee helpen!
Virtueel vergaderen
Door handige programma’s als Teams en Skype waren er al goede mogelijkheden om digitaal te vergaderen en op afstand ook op updates te geven over projecten en updates van het bedrijf. Maar met een VR bril geeft dit toch net wat meer mogelijkheden.
Mooi voorbeeld is de Apple Vision Pro, zoals op het filmpje hierboven. Je ziet een (bijna) realistische hologram van de persoon waarmee je in overleg bent. Je kunt meerdere schermen tegelijk hanteren, met elkaar delen en aanpassingen doen. Zo wordt het nog persoonlijker en makkelijker vergaderen.
VR sporten en mediteren
Slecht weer buiten? Geen zin om helemaal naar de sportschool te rijden? Met een VR bril haal je makkelijk de oplossing in huis, je tover je woonkamer om tot welke sportieve omgeving jij maar wilt. Boxen, honkballen of basketbal. Train jezelf fit op welke manier je maar wilt. De VR bril kan zelfs door de bewegingen die je maakt bijhouden hoeveel calorieën je daarmee verbrandt, wat extra motiveert!
Liever tot rust komen na een drukke dag, ook dit kan met een VR bril. Het kan via verschillende applicaties en bepaalde vragen de beste omgeving en sessie voorschotelen. Met bepaalde geluiden en beelden kom je helemaal tot rust vanaf de yogamat thuis.
3D ontwerpen maken en direct laten printen
Via je computer iets ontwerpen en dan naar je 3D printer versturen via een USB-stick, daar zijn we ondertussen wel bekend mee. Maar wist je dat je ook met je VR bril ontwerpen kunt maken en vanuit je bril in de 3D-printer kan plaatsen? via Gravity Sketch kun je een ontwerp maken waarna je hem kunt plaatsen in je 3D printer, die herkend het ontwerp en het programma en berekend op basis daarvan de printtijd uit.
3D films kijken
Je kunt natuurlijk in de bioscoop al met een simpele bril films in 3D kijken. Al zullen we allemaal wel toegeven, dat dat best wel tegenvalt. Sporadisch komen er bepaalde objecten op je af en verder gebeurt er niet zoveel in die 2 uur.
Maar met een VR bril kun je op meerdere manieren een film kijken. Zo kun je met vrienden tegelijk vanuit je luie stoel in een virtuele bioscoopzaal gezamenlijk een film kijken. Maar je kunt ook een volledige immersive film kijken zoals bijvoorbeeld ‘The Limit’. Kijken gedurende hele film 360 graden om je heen om alles mee te krijgen wat er allemaal gebeurt tijdens een scene.